Grindr for Girls

Cool stuff, from a queer girl perspective // lesbisch // maar dan leuker

Gossip verliest laatste restje cultstatus dankzij A joyful noise – hoera!


Lekker ding

Gossip. Je moet onder een steen gelegen hebben als je die naam niet kent. Hoewel het laatste album van de band ‘Music for men’ uit 2009 dateert, ontvangt met name frontvrouw Beth Ditto – die ook solo van wanten weet – onverminderd veel aandacht van de pers. Geen wonder, want het is en blijft smullen: een dikke dame met het hart op de tong en een dijk van een stem, no pun intended.

Met het nieuwe album ‘A joyful noise’ is Gossip dus terug van amper weggeweest. De band zet de al eerder in gang gezette beweging door: van wat ooit bluesy rock met een scherp randje was, naar onvervalste meezingbare popmuziek pur sang. De hitsingle ‘A heavy cross’ betekende de definitieve doorbraak en is tot op de dag van vandaag ideaal voor het opleuken van commercials en ander tv-materiaal. Blijkt.

Welnu: ‘A joyful noise’ is – zo mogelijk – nóg toegankelijker dan haar voorganger. Betekent deze stap in de richting van het massapubliek een kwalitatieve concessie?

Niet echt. Hoewel Gossip jarenlang een goed bewaard geheim was. Slechts een selecte groep feministisch gezinde queers met een voorliefde voor gitaarmuziek en veganistisch vreten profiteerde ervan. In 2012 bestaat deze band niet meer. Gossip is niet langer het spannende bandje dat in het begin van deze eeuw op Ladyfests furore maakte. Niet langer de band die alleen in stinkende kraakpanden op handjes gedragen werd. Tijden veranderen.

Gossip is gemeengoed en maakt muziek die hier uitstekend bij past. De band leent van ABBA en haalt inspiratie bij Incognito. Prima. Nog steeds zingt Beth Ditto zingt alsof haar leven ervan af hangt. Ook is de band zijn looks trouw gebleven én is Beth, als positieve, brutale lesbienne, zichtbaarder dan ooit. Ze geniet van de media-aandacht, laat nog altijd boeren, is nog steeds dik en is over haar eigen liefdesleven allesbehalve een gesloten boek.

Beth Ditto, zangeres van Gossip, inspireert massa’s queers. Ze komt op tv, speelt in uitverkochte zalen en op grote muziekfestivals. Ze wordt besproken op roddelsites en hangt rond met beroemdheden. Gossip is a band*? Tegenwoordig is Gossip veel meer dan een band.

*Oude tekst op old skool Gossip merchandise, T-shirts enzo.

Luister naar ‘A joyful noise’ op Spotify of de 3voor12 Luisterpaal.

Laat je reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 13 mei 2012 door in fashion, Gigs, Spotify en getagd als , , , , , .

Vul je e-mailadres en ontvang een mailtje zodra er een nieuwe blogpost op Grindrforgirls.nl staat. Hoe handig is dat!?

Voeg je bij 15 andere volgers

%d bloggers liken dit: