Grindr for Girls

Cool stuff, from a queer girl perspective // lesbisch // maar dan leuker

Interview met Kim van Zeben, ‘Fred’ uit Lesboos


Fred in Lesboos

Geweldig dat er nu een grappige serie over lesbo’s op de Nederlandse tv is. Mijn complimenten! Hoe is Lesboos tot stand gekomen? Bij Comedy Central hebben ze intern een prijsvraag uitgezet voor medewerkers met een nieuw idee. Allan Sperling (Deense schrijver, werkt als producer bij Comedy Central in Nederland) heeft met dit idee gewonnen. De winnaar kreeg de kans het te maken. De pilot werd uitgezonden en vervolgens wordt gekeken hoe het gaat lopen.

Allan had dit idee al 5 jaar geloof ik. Hij kende een groepje heftige lesbische vrouwen, dit vond hij erg intrigerend. Daarnaast had hij over deze groep vrouwen nog nooit een tv-serie gezien.

Hij is het ook gaan schrijven en vervolgens zijn er audities gehouden. De actrices hebben samen met de regisseur Martijn Heijne gerepeteerd en daarna, met een crew, de afleveringen in 4 dagen gedraaid. NL film is mede-producent.

Sappige quote

Ik kende alleen Martine Sandifort, sorry ;) Kenden jullie, acteurs in de serie, elkaar al? Ik kende alle actrices al. Sophie kende ik van de Toneelschool Amsterdam waar wij op zaten (zij deed ook Voetbalvrouwen) en Martine vanuit het theaterwereldje, Jaike zat met mij op een vooropleiding, De Nieuw Amsterdam. Jennifer ken ik van een theaterlandgoed in Frankrijk, Charme, waar we samen soms in de zomer lesgeven.

Ik heb na mijn afstuderen aan de AHK, Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie vooral veel binnen het theater gewerkt (muziektheater, musical, mime) en ik spreek veel tekenfilms in, o.a. Diego van “Go Diego go!”. Dus logisch dat je niet van sommigen ons gehoord hebt ;-)

Volgend seizoen toer ik door het land met mijn eerste soloprogramma ‘Syndroom van Zeben’ in het hele land, dus komt dat zien. Zie www.kimvanzeben.nl.

Hoe verliep de samenwerking? De samenwerking liep erg erg goed. We vinden elkaar allemaal erg tof en ieder heeft zijn eigen kwaliteiten. We kunnen erg om elkaar lachen en elkaar de ruimte en tips geven op de set. Ook met Soy Kroon (Kevin in de serie) en Hans Breetveld (Tony) zijn we zeer blij en we kunnen allemaal erg goed met elkaar overweg. Iedereen kwam met leuke ideeen en hielp elkaar!

Een Lesboos-aflevering duurt maar vijf minuten. Vaak wisselen buiten en binnenscenes elkaar af, met een opruiend stukje Ramones tussendoor. Klopt, de vijf minuten hebben ze expres gedaan om het te testen, anders zou het te duur worden, denk ik. De montage en de editing gebeuren achteraf, daar zijn wij zelf niet bij. Dat doet de regisseur samen met een editor en een geluidsexpert.

Vertel eens hoe een sketch gemaakt wordt? Het wordt allereerst geschreven, dan gaat de regisseur met de acteurs lezen. Dan merken we wat leuk is en wat niet, als iets niet lekker ‘bekt’ (uitspreekbaar is) heb je de kans om er dan nog iets aan te veranderen. Je verzint iets anders in de plaats. Dan wordt er gerepeteerd en kijken we of een scene lekker loopt, zo niet dan proberen we het spannender/ grappiger te maken. Ook is er tijdens die repetities de ruimte om over je personage te praten, hoe zou hij of zij in deze situatie reageren? Wat vindt hij of zij, hoe praten we? Vooral in het begin, omdat het voor iedereen nieuw is.

Op de set zijn dan de producent, de regisseur, de cameraman en de opnameleider de baas. Zij hebben de locaties verzonnen, de oogpunten waar vanuit gefilmd wordt en welke close-ups of ‘totaals’ er gedraaid worden. Als acteur kom je puur om te spelen. Er is altijd ruimte om nog iets te veranderen als acteur, maar er is veel minder of soms geen tijd voor. Draaidagen zijn ingewikkeld en duur.

Hakken

Uit het interview op BNN Radio begreep ik dat de doelgroep van Lesboos uit jongens bestaat. Dat verbaast me. Het is natuurlijk het leukste, vind ik, dat een serie universeel is, dus dat het voor iedereen grappig en toegankelijk is. Je zal nooit iedereen kunnen pleasen natuurlijk, maar wel fijn als er een behoorlijke gemene deler is.

Zijn de grappen in Lesboos logischerwijs niet veel beter af bij een lesbisch publiek? Tijdens de repetities hadden wij het er ook over dat we ook hopen dat lesbische vrouwen het leuk vinden en dat het niet te stigmatiserend is. Dat is het zo nu en dan wel, maar ja dat is comedy. Uitvergroten is juist leuk, vind ik. Soms is het erg plat, dat is wat de schrijver graag wil, prima. Ik vind soms dat de platheid in sommige scenes belangrijker is dan de scene zelf. Ik hoop dat, mocht het een vervolg krijgen, we deze twee beter samen kunnen brengen.

Maar inderdaad, het idee van Comedy Central was om zich te richten op humor voor jongen (pubers) en mannen tot een jaar of 35. Nu blijkt ook wel dat veel jongens de grove humor pikken en leuk vinden. Ik kan zelf met jongens ook het beste dit soort grappen maken, dus misschien klopt het uiteindelijk dat het voor lesbische vrouwen – die er doorheen willen en kunnen kijken – ook leuk is. Ik denk dat het voor lesbische vrouwen extra leuk is, omdat sommige situaties herkenbaar kunnen zijn, hoe overtrokken ze ook zijn soms.

Ik hoop het. Sterker nog, ik zou niks liever willen.

En ja, ik zou ook wel de Nederlandse ‘Lip Service’ een keer willen of ‘The L Word’ (hoewel: de laatste vind ik erg onrealistisch. Ze pretenderen realistisch te zijn, jammer.) Een enorme comedy over deze vrouwen is te gek natuurlijk. Ik hoop dat we de kans krijgen het uit te bouwen en tot een vervolg te komen.

Lesboos wordt met New Kids vergeleken. Welke reactie is jou het meest bij gebleven? Ik vond het leuk dat mijn tekst heel vaak ge-quote werd op Twitter “Ik zou zo diep die kut in kunnen klimmen dat ik een zuurstoftank nodig heb om het te overleven.”. Toen moest ik wel erg hard lachen. Ook dat de verschillen zo enorm zijn: van haat tot hilarisch. Ik vind het erg leuk dat het zoveel oproept, haha! We zijn wel echt anders dan ‘New Kids’. We doen geen grote stunts, maar ik snap het wel dat mensen het roepen. Het is ook op Comedy Central, met vijf personages. Het moet echt een eigen stijl gaan krijgen.

Je bent zelf lesbisch en je speelt een lesbische barvrouw (Frederika a.k.a. ‘Fred’). Hoe is deze rol voor jou als anders dan andere rollen? Met de audities vond ik het al heel erg leuk dat ik niet iets zo ver van mijn bed moest spelen, ik hoefde lekker geen hakken aan. Ik had mezelf gewoon met 60 keer vergroot: iets stoerdere kleding, een lading gel in mijn haar en gewoon lekker aards spelen. Verder heb ik de lach aan mijn kont hangen, hoor ik vaak, dus daar hoefde ik niet veel aan te doen. Dus dat was al heel fijn vergeleken met andere rollen waar ik iets meer mijn best voor moest doen. Maar als je een rol speelt, gooi je er toch altijd iets van jezelf in. Nu was dat niet zo moeilijk, omdat ik van nature stoer ben aangelegd. Al ben ik wel heeeeel anders dan Fred. Niet zo verlegen en stil, niet zo chagrijnig, niet zo vies en roken heb ik nog nooit gedaan. Het is gewoon lekker om vies te spelen en te doen.

Er zijn niet zo veel komische series waarin lesbiennes / queer vrouwen de hoofdrol spelen. Zijn er series die je zelf goed vindt en als voorbeeld ziet? Ik vond ‘Hertenkamp’ geweldig. Daar zaten ook twee lesbische vrouwen in, maar dat was bijzaak. Ze speelden gewoon geweldig; Joan Nederlof en Maureen Teeuwen. Ik ben dol op de teksten van Frank Houtappels en de acteurs van de Mug met de Gouden Tand (theatergroep) in deze serie zijn heel droog en goed. En de weerman uit ‘Neonletters’ is mijn held!

Dat is wel de humor waar ik het meest van hou en bepaalde sketches van’ Toren C’, ‘Jiskefet’ en ‘Gooische Vrouwen’ vind ik ook te gek. Dan laat ik alle buitenlandse series even buiten beschouwing, maar dit vind ik echt goede Nederlandse humor.

Lesboos is heel anders, ik zou het fijn vinden als wij ons nog iets meer kunnen gaan verdiepen. Dat er meer tijd en ruimte komt om de grappen te verbeteren, maar dat het wel grof blijft. Dat we echt een leuke eigen komediestijl kunnen gaan ontwikkelen met dit programma. Maar dat is nog even afwachten.

Op de site van Comedy Central staat ‘Hilarisch provocerend’ en ‘gloednieuwe comedy die de kijk op vrouwen op televisie voorgoed zal veranderen’. Nou, of het de kijk op vrouwen zal veranderen… Dat weet ik niet. Wel leuk dat je vrouwen nu dingen ziet doen die je eigenlijk nooit ziet, wel extreem dan. Als een vrouw wijdbeens in de trein zit of een boer laat, is dat toch eerder raar in de maatschappij dan wanneer een man dat doet.

Het zou fijn zijn dat wanneer je je niet zo vrouwelijk voelt, je mag lopen en je kleden zoals jij dat wilt. Dat dit niet meteen veroordeeld wordt als manwijf of pot. Maar ik weet niet of deze serie dat gaat bewerkstelligen. Dat denk ik eerlijk gezegd niet. Ik vind gewoon dat iedereen moet kunnen zijn wie die wil zijn, zolang je maar met respect en liefde met de mensen om je heen omgaat en iedereen gewoon een beetje láát. Of dat nou om geloof, cultuurverschil, uiterlijk of om geaardheid gaat.

Wat zijn jouw verwachtingen? Komt er een tweede serie? Het wordt vrij goed bekeken en als dat zo blijft, zijn er in de wandelgangen wel plannen voor een vervolg en dan worden de afleveringen wellicht iets langer.

Hoe gaan we over 10 jaar op Lesboos terugkijken? Nou, ik hoop dat dit een deur opent voor meer lesbische rollen op tv, zowel in drama als in komedie. Ik hoorde hier en daar al geruchten over een Nederlandse lesbische film, dus misschien hangt het ook ineens in de lucht nu…

Tenslotte. Wat is een kutscheet? Haha, ik heb geen idee eigenlijk. Volgens mij is het stiekum veel meer een hetero-ding tijdens het neuken (heb ik wel eens gehoord). En ja, daar heb ik niet zoveel verstand van :-) Maar bij ons in Lesboos… lijkt het wel iets verzonnens wat de personages blijkbaar erg goed begrijpen.

Laat je reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 juni 2012 door in tv en getagd als , , , , , .

Vul je e-mailadres en ontvang een mailtje zodra er een nieuwe blogpost op Grindrforgirls.nl staat. Hoe handig is dat!?

Voeg je bij 15 andere volgers

%d bloggers liken dit: