Grindr for Girls

Cool stuff, from a queer girl perspective // lesbisch // maar dan leuker

Lesboos is gewoon om te lachen, maar dat begrijpt nog niet iedereen


‘Ik zou zo diep die kut in kunnen klimmen dat ik een zuurstoftank nodig heb om het te overleven.’ Met deze spraakmakende quote vat de lesbische barvrouw Fred het gevoel van ‘Lesboos‘ kernachtig en poëtisch samen. Het is zo ver: dit is de eerste Nederlandse comedyserie over lesbische vrouwen.

De serie is nu een maand aan de gang. Tussen lange afleveringen van vooral Amerikaanse comedyseries, is op de zondagavond op Comedy Central een kort moment voor ‘Lesboos’ gereserveerd. Een aflevering duurt maximaal vijf minuten, die worden gebruikt voor een aaneenschakeling van harde, platte grappen. Wat je in 300 seconden voorgeschoteld krijgt? Een geanimeerd gesprek over fisten, een per abuis opgedronken borrelglas sperma en een gebruikte tampon die in een kinderwagen slingert. Bijvoorbeeld.

Inderdaad: de grappen zijn plat en grof. Dat op zich kan niet schokkend of vernieuwend genoemd worden. Als het mega-ordinaire ‘New Kids’ een megasucces mag scoren, waarom zou Lesboos dan niet op minstens halfvolle zalen mogen rekenen? Al tijden kunnen kijken we naar ‘vrouwenseries’, zoals een comedyserie over ‘Gooische vrouwen’ en een dramaserie over ‘Voetbalvrouwen’. Hierin zijn de personages clichématig en overtrokken. En zo hoort het, óók als de serie gaat over lesbische vrouwen. Maar ja, of je er om kunt lachen?

Dat is de grap met humor. Er valt weinig algemeens te zeggen over wat wél geestig is en wat niet. Als je van foute grappen houdt en niet schrikt van woordjes als ‘kut’ of ‘geil’ ben je bij ‘Lesboos’ gewoon aan het goede adres, zo blijkt: “Fucking geniaal” en “Te grappig”en meer opmerkingen van deze strekking kun je volop lezen op de Comedy Central-website.

Kritiek is er ook, absoluut, want ‘Lesboos’ kan uiteraard niet iedereen pleasen. Kijk bijvoorbeeld naar een andere reactie op dezelfde site. Een criticus zegt: “Fijn komen we strax weer in n stadium om de hetero’s uit te leggen dat we niet allemaal zijn zoals deze stereotypes….”. Dat is interessant. Zijn ‘Voetbalvrouwen’ woedend over ‘hun’ serie? Voelen echte Gooische vrouwen zich ook gekwetst door de serie die hen als inspiratiebron gebruikt? Het zou kunnen.

Hoe dan ook, de criticus van hierboven heeft in ieder geval deels gelijk. In ‘Lesboos’ zie je inderdaad stereotypes. Drie stuks zelfs. Eén; Fred, de mannelijke, seksueel gefrustreerde viezerik. Twee; de lompe Gerda, die zware shag rookt en de kost verdient als loodgieter. En drie; Lonnie, een stevige, agressieve parkeerbeheerder. De andere twee passen lastiger in een hok: Steffi (bijnaam ‘Beffie’) is een veganistische hippie met een zoon uit een hetero-relatie en Jackie is een Rotterdamse dame die rokjes draagt en make up gebruikt.

Uiteraard is de realiteit anders. Je kunt ze in real life tegenkomen, lesbische loodgieters, maar de meeste lesbiennes zullen een ander beroep hebben. Dat is eenvoudig statistisch te beredeneren. En natuurlijk zijn er grofgebouwde lesbische parkeerwachters op de wereld, maar ondertussen zullen er ook slanke visagistes die op vrouwen vallen bestaan, bijvoorbeeld. De makers van ‘Lesboos’ willen deze diversiteit heus niet ontkennen. Wat ze wel nastreven? Ze willen de kijkers van Comedy Central laten lachen. En met dat doel voor ogen is een beetje overdrijven zo vreemd nog niet.

In het tolerante Nederland pioniert Comedy Central met ‘Lesboos’: een serie sketches met potten in de hoofdrol, gemaakt om te lachen. De mate waarin de zender hierin slaagt, hangt vooral af van de kijkers. Het bijzondere aan ‘Lesboos’ is dat de personages lesbisch zijn. Als het gaat om grof- of platheid van grappen is de serie verre van uniek.

Laat je reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15 juni 2012 door in BN'ers, tv en getagd als , , , , , , , .

Vul je e-mailadres en ontvang een mailtje zodra er een nieuwe blogpost op Grindrforgirls.nl staat. Hoe handig is dat!?

Voeg je bij 15 andere volgers

%d bloggers liken dit: