Grindr for Girls

Cool stuff, from a queer girl perspective // lesbisch // maar dan leuker

Recensie ‘Orangefarben’, Sea of Bees


Met de eerste Grindr for Girls-borrel achter de kiezen (wat was het legendarisch, wat een leuke mensen (17 stuks!), bijna eng zo super was het!) kom ik er nu achter dat er nog een mooie tekst in mijn mailbox ligt te verstoffen. Eeuwig zonde. Dus, voor wie nog niet van dit album gehoord had, een tijdloze review van Katrien over:

Orangefarben, Sea of Bees

Dan worstel je jarenlang met je seksuele identiteit en net op het moment dat je het aan je ouders vertelt en pronkt met je eerste liefje, dwingt het succes van je debuutplaat je op tournee te gaan. Maanden ben je van huis. De prille liefde wacht niet. Het warme bed waar je naar verlangde is leeg. Je hart gescheurd.

Maar je zou natuurlijk geen artieste en songschrijfster zijn als je dat niet zag als voedingsbodem voor een nieuwe plaat. En dat is net wat Julie Ann Bee deed. Al haar liefdesbrieven, liefkozingen en verdriet verpakte ze in een nieuw album ‘Orangefarben’. De titel is het koosnaampje voor haar toenmalig liefje. Omwille van haar streng religieuze opvoeding en het opgroeien in een conservatieve buitenwijk van Sacramento, outte Julie Ann zich pas op haar 25ste, net op het moment dat zij Orangefarben leerde kennen. Zij ontmoette haar in de periode tussen de opnames van het debuut ‘Songs For The Ravens’ en de release, één jaar later (in 2010).

‘Songs For The Ravens’ werd een succes dat zich vertaalde in een immense, langdurende tour. Helaas overleefde haar relatie het van huis zijn niet en kwam hieraan snel een einde. In plaats van dat de emotionele balast van een gebroken liefde met haar creativiteit aan de haal ging, gebruikte zij haar tranen om een nieuwe plaat te schrijven. ‘Ik weet niet goed wat mensen zullen denken van deze plaat. Ik probeerde iets anders te schrijven, maar dit zijn de enige woorden en melodieën die uit mijn hart kwamen’. Het is niet meer dan logisch dat elk nummer doorspekt is van verhalen vol rauw verlangen, verdriet en seks. Elke song verhaalt de afbrokkeling van hun passionele maar tot mislukken gedoemde relatie.

Het is een moedig album geworden dat de luisteraar dwingt tot luisteren om zo de verhalen achter elke titel te ontdekken. Zo gaat ‘Teeth’ bijvoorbeeld over haar eerste zoen, ‘Give’ over alle tijd, energie en aandacht die je aan je geliefde geven wilt. Muzikaal gezien is er niet zo veel verschil tussen ‘Orangefarben’ en ‘Songs For The Raven’. Beide albums zijn opgebouwd rond simpele en verzorgde popmelodieën. Maar het is ditmaal vooral Bee’s stem die de aandacht trekt en een traan wegslikt op elk lied.

Ondanks de hoeveelheid verdriet die in elke song verpakt is, klinkt ‘Orangefarben’ verbijsterend hoopvol. ‘Ik denk dat we allen herstellen van het verleden. Ik voel mij een nieuw persoon. Ik heb het gevoel dat ik gegroeid ben. Ik voel me vrolijk. Dit is nog maar het begin’.

Orangefarben op Spotify
Video van ‘Broke’ op Vimeo
www.seaofbees.com
Sea of Bees op Facebook

Laat je reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 juli 2012 door in Spotify, Video en getagd als , , , , , , .

Vul je e-mailadres en ontvang een mailtje zodra er een nieuwe blogpost op Grindrforgirls.nl staat. Hoe handig is dat!?

Voeg je bij 14 andere volgers

%d bloggers liken dit: