Grindr for Girls

Cool stuff, from a queer girl perspective // lesbisch // maar dan leuker

Interview met presentatrice, actrice en stand-up comedian Soula Notos


Soula en haar microfoon

In de Volkskrant-special van de Gay Pride week, vond ik een bijdrage van Soula Notos. Soula is presentatrice, actrice, stand-up comedian, lid van het Utrechtse collectief Het Comedyhuis en medeoprichter van Comedy Kitchen (Female comedy nights en promotie van vrouwelijk talent). In het artikel ‘Moppenpotten’ gaf ze enkele rake voorbeelden van lesbo-humor. Via Twitter vroeg ik of ze wilde meewerken aan een interview en de rest is geschiedenis… :)

Grindr for Girls vroeg aan Soula:

Je stond in de krant, wow! Leg nog één keertje uit: wat versta jij onder lesbo-humor?

Lesbo-humor bestaat niet. Net zomin als vrouwenhumor. Dan zet je gelijk weer iets wat vrouwen of lesbo’s doen apart. Als je lesbo’s hebt die grappig zijn, is dat ook gewoon humor. Je loopt ook niet op je lesbovoeten naar je lesbokoelkast om eens een lekker koud lesbobiertje te pakken. Er zijn natuurlijk wel subcultuur-grappen te maken, die beter begrepen worden door lesbo’s dan door hetero’s, maar dat is logisch. Als je comedy op maat maakt, verzin je ook grappen die herkenbaar zijn voor de doelgroep. Maar de ene comedian zal andere grappen maken dan de andere. Ik heb een fysieke speelstijl; ik speel graag situaties en karakters uit. Andere comedians houden van heel droog one-liners uitspreken.

Wat is humoristischer, Grieks zijn of lesbisch zijn?

Ik vind het allemaal kommer en kwel hahaha. Ik behoor tot een kleine subgroep, ben single èn ik heb geen geld. Een bron van materiaal voor grappen en verhalen. Dat wel. Dus ik ben eigenlijk heel blij dat ik me in deze situatie bevind. Ik doe het voor mijn werk he.

Vorig jaar was ik bij één van je optredens (in de Kargadoor, met andere comedians). In je show vroeg je of er nog lesbiennes in de zaal zaten. Herinner je je dit? En stel je die lesbo-in-de-zaal-vraag altijd? Wat is de meest opvallende reactie die je hierop hebt gekregen?

Die vraag stel ik regelmatig. Soms steken mensen meteen hun hand op. Wel stoer dat je dat durft in een theaterzaal vol onbekenden. In kleine dorpen begint het publiek vaak te lachen. Als in: “doe niet zo gek.” Daar ga ik dan ook gelijk op in: “Wel glasvezel in Lutjebroek, maar geen homo’s.” Daar moeten mensen dan om lachen en is het ijs gebroken.

De eerste lesbo-editie van de Playboy ligt in de winkels. Heb je ‘m gekocht?

Ik wil het wel zien. Wat het verschil is met de gewone Playboy. Ik ben vooral benieuwd naar de interviews…

Wat vind je van de Grindr for Girls Netwerkborrel? Kom je ook?

Superleuk initiatief. Ik kon in augustus niet, maar bij de volgende ben ik er zeker bij. Ik ben een fervent borrelaar.

[Yeaaaaah! red]

Tenslotte, welk spreekwoord of gezegde spreekt je het meest aan en waarom: Je kan de pot op. / Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd / Kleine potjes hebben grote oren / Kiss me I taste like Ouzo

Allemaal wel, maar ik denk toch dat ik ga voor ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’. Zolang je kunt lachen om je situatie is er ruimte, is er een mogelijkheid om het anders te bekijken en dus een oplossing te zien of om die situatie uiteindelijk te accepteren. Relativeren is een groot goed. Sommige mensen denken dat ik het leven niet serieus neem, omdat ik vaak grappen maak. Het tegendeel is waar. Ik neem het leven heel serieus (soms zelfs te serieus), maar als ik uiteindelijk toch kan lachen om mijn liefdesverdriet, mijn angsten of andere moeilijkheden, dan weet ik dat ik niet stil sta, en dat er weer een nieuwe dag komt. En als theatermaker en comedian is alles wat je meemaakt materiaal, dus verdriet ook. Ik vind dat wel mooi.

Wil je nog iets anders kwijt? (optioneel en geheel vrijwillig, en ja hoor, het mag reclame zijn!)

Kom allemaal kijken naar de theatershow van Comedy Kitchen – comedy by women! Het is een nieuw initiatief om de grote hoeveelheid aan grappige vrouwen te introduceren aan een breed publiek. De avond bestaat uit vier comedy en cabaret acts en een MC. Allemaal vrouwen. Iedereen is welkom. We zijn een paar keer in Utrecht te zien. Er zitten ook een aantal lesbische comédiennes tussen, met heel veel lesbohumor…

www.comedy-kitchen.nl

Bedankt Soula!

Ook aanmelden voor de 3e GfG Netwerkborrel op 21 september? Hier is het aanmeldlinkje.
Benieuwd naar het mission statement van de Grindr for Girls Netwerkgroep? Lid worden is leuk en gratis.

Laat je reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22 augustus 2012 door in BN'ers, interview, Twitter en getagd als , , , , , , , , .

Vul je e-mailadres en ontvang een mailtje zodra er een nieuwe blogpost op Grindrforgirls.nl staat. Hoe handig is dat!?

Voeg je bij 15 andere volgers

%d bloggers liken dit: